Aquaplaning

Aquaplaning, je krijgt de schrik van je leven. De auto is stuurloos en drijft als het ware op het water, als je er al eens mee te maken hebt gehad en je bent er zonder kleerscheuren van af gekomen dan heb je geluk gehad of je hebt de juiste handelingen uitgevoerd.

Aquaplaning kan plaats vinden als je in de regen rijdt. In een normale situatie hebben de banden contact met het wegdek en oefenen hier druk op uit zodat je in staat bent om te sturen. Nu zijn er een aantal beïnvloedbare factoren die er voor kunnen zorgen dat de banden door de hoeveelheid water geen contact meer hebben met de weg. De banden kunnen het water niet meer verwerken en drijven op een film van water. Hierdoor is sturen en remmen niet meer mogelijk de auto gedraagt zich als een boot zonder roer.

Wat zijn de beïnvloedbare factoren

  • De profieldiepte van de banden.

​Brede en diepe profielen stellen de banden in staat meer water te verwerken.

  • Het soort banden.

Winterbanden zijn vaak voorzien van bredere profielen en zijn ook vaak smaller dan de zomerbanden, een winterband presteert ook tijdens regen beter dan een zomerband.

  • De snelheid waarmee gereden wordt.

Hoe sneller er gereden wordt, hoe meer water er moet worden weggewerkt tussen de banden en het wegdek.

  • De breedte van de banden.

Een bredere band moet meer water afvoeren, er is immers een groter raakvlak met het wegdek.

 

  • De bandenspanning.

Een hoge bandenspanning genereert een grote druk op een kleiner vlak, dus minder kans op aquaplaning. Let wel op het is natuurlijk niet aan te raden om met een veel hogere bandenspanning dan geadviseerd te gaan rijden. Om aquaplaning te voorkomen is de bandenspanning wel belangrijk, als deze te laag is dan zakt de band als het ware een beetje uit en is er meer raakvlak met het wegdek.

In Nederland regent het regelmatig. als je daar de keus van je banden van af laat hangen, koop je een niet te brede band, met diepe brede profielen. Er zijn mensen die het hele jaar op winterbanden rijden, deze slijten echter sneller bij hogere temperaturen dan zomerbanden. Een goede band en je rijstijl aanpassen aan de omstandigheden geeft je de grootste kans om aquaplaning te voorkomen.

Wat doe je als er toch aquaplaning  ontstaat

Laat je gas los maar trap de koppeling niet in, dit stelt je in staat om rustig op de motor af te remmen. Als de snelheid lager wordt krijg je vanzelf weer grip.

Ga niet remmen!! Als je weer grip krijgt en je hebt de rem vast is het niet ondenkbeeldig dat je in een slip terecht komt.

Houd het stuur vast in de gekozen rij richting, ga niet onnodig aan het stuur draaien. Je hebt immers geen contact met het wegdek dus je weet ook niet hoeveel er gestuurd wordt, ontstaat er weer grip en het stuur staat verkeerd dan kun je zomaar in de berm of op de andere weghelft terecht komen.

Controleer met enige regelmaat de profieldiepte van je autobanden. Als je nog ongeveer 2 mm profiel hebt wordt het tijd de banden te vervangen.

Share This